Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 19 mars 2011

”Nio hus och en kyrka” – att rädda ett kulturarv


Hur bevarar man gamla hus och varför? Konsthistorikern och författaren Lars Sjöberg var på Stenskolan i Bollstabruk igår kväll, och visade bilder och berättade om sitt arbete för att bevara kulturarvet. För att rädda gamla hus från rivning köper han helt enkelt upp dem. Bland annat äger han EFS-kyrkan i Bollsta.

Lars Sjöberg har varit intendent vid Nationalmuseet, han var inblandad i IKEA:s satsning på tillverkning av gustavianska möbler, och han var en av dem som tog initiativet till utbildningen i historisk byggnadsvård på Träakademien i Kramfors.

Sjöbergs föredrag, som var mycket välbesökt, hade rubriken ”Nio hus och en kyrka”, och syftade på de hus han har förvärvat för att rädda undan rivning. Kyrkan är Evangeliska Fosterlandsstiftelsens gamla kyrka från 1905 i Bollsta.

Jag frågar om de föreläggande som han har fått för att åtgärda kyrkan i Bollsta. Lars Sjöberg skrattar:

- Jag ska nog se till de inte får några pengar, säger han.

Om ingen köper huset tänker han åtgärda det som behövs. Men helst skulle han vilja se att någon tog över huset. Helst en förening, då är han beredd att skänka bort den gamla kyrkobyggnaden. Han ser det som en utmaning att hitta en vettig lösning, men tyvärr har det än så länge inte dykt upp några ”starka krafter”.

Sjöberg skämtar mycket om sin passion för gamla hus, och att han så gärna köper dem också.

- Man behöver inte vara rik, bara satsa det man har kvar i livet.

Men egentligen handlar det för honom om så mycket mer, och något mycket allvarligt. Han vill rädda ett kulturarv. Han vänder sig mot dagens rivningsraseri som han ser som kortsiktig vinstjakt och ett uttryck för slit-och-slängmentalitet. Genom att bevara gamla hus räddar vi dels ett kulturarv som berättar om de vanliga människornas liv och vardag, men också ett hantverkskunnande, som innebär beständighet och möjlighet till återanvändning.

- Genom att ta tillvara arvet från sågverksepoken har Kramfors en unik chans att skapa en helt ny och bättre boendemiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar