Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 24 juli 2012

Dario Fos lärjunge till Härnösand


Höga Kusten teaterförning, aktuell med ”Morden i Klingre” vid Skuleberget, har gjort ett riktigt kap. I samband med föreningens uppsättning av ”Sjunde budet” i våras, togs kontakt med pjäsens författare, Nobelpristagaren Dario Fo. Det har resulterat i att Dario Fos lärjunge och nära medarbetare Mario Pirovano kommer till Sverige i september, och uppträder den tolfte september på Murberget i Härnösand.


Mario Pirovano har under många år samarbetat med Dario Fo och hans fru Franca Rame. Pirovano anses vara den främste uttolkaren av Dario Fos texter. Han är också en numera berömd och mycket uppskattad förmedlare och förnyare av den folkliga teatergycklartradition som Dario Fo har lyft fram och moderniserat – och som har gett honom Nobelpriset i litteratur.

Föreställningen som Mario Pirovano ska uppträda med i Sverige är ”Den helige gycklaren Franciskus” av just Dario Fo. Det är en monolog som spelar upp de viktigaste händelserna i den helige Franciskus liv, mot bakgrund av medeltidens våldsamma historia, med en rad olika historiska personligheter.

Franciskus är en udda figur i det kristna porträttgalleriet, och det var med stor möda och väldigt besvär som kyrkan lyckades pressa in honom i den gällande kyrkliga kristna mallen. Dario Fo sliter av den kyrkliga grannlåten och ställer fram en folklig Franciskus, som förespråkade fred, ödmjukhet, enkelhet, och talade med hög röst mot krig, de rikas girighet, kyrkans hyckleri. Onekligen högst aktuellt.

Intressant nog kallade sig Franciskus själv för en ”Guds gycklare”.

Föreställningen i Härnösand kommer att framföras på engelska, Pirovano har bott tio år i England. Han ska också hålla en workshop i Härnösand för skådespelare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar