Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 1 juli 2012

Domen mot Doda


Entusiasmen är just nu mycket stor i Polen, trots fotbollslandslagets misslyckande i EM. Det som många gläds åt är den positiva bild av ett modernt och välmående land som man tror förmedlas just nu genom Europamästerskapet. Sådant är viktigt i ett land som länge har levt med ett starkt behov av nationell självhävdelse och en upprörd känsla av att ha blivit orättvist behandlat av världen.


Men bakom den glättiga EM-fasaden pågår samtidigt mindre smickrande saker.

Hovrätten i Warszawa har fastställt tingsrättens tidigare dom mot den polska artisten Dorota Rabczewska för kränkning av religiösa känslor.

Rabczewska, mer känd under artistnamnet Doda (eller Doda Elektroda), är en mycket populär rocksångerska. Under en intervju 2009 sa hon att hon tror mer på dinosaurier än på Bibeln, ”eftersom det är svårt att tro på något, som skrevs ner av någon som var packad på vin och någon som hade rökt på några örter”, onekligen ett ganska vanvördigt sätt att beskriva evangelisterna.

Doda anmäldes för brott mot artikel 196 i den polska brottsbalken om kränkning av religiösa känslor, som kan ge upp till två års fängelse. Artikeln avser ”Den som kränker andra personers religiösa känslor, genom att offentligt skymfa religiösa kultföremål eller platser avsedda för offentligt utövande av religiösa riter”.

Dodas försvarare yrkade på frigivning, med hänvisning till den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Tingsrätten valde dock att döma Doda till böter på 5000 polska zloty (ungefär det dubbla i svenska kronor). Enligt domen var Dodas uttalande ”objektivt kränkande”, och hennes avsikt var att ”håna och kränka”.

Doda överklagade till högre instans, men den fastställde domen. Nu säger Doda att hon ska överklaga till Europadomstolen.

Det finns ett starkt motstånd i Polen mot lagen om kränkning av religiösa känslor. Flera ledande personligheter från politikens och kulturens värld har uttalat sig kritiskt om domen, och krävt lagens avskaffande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar