Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 6 juli 2012

Klas Klasson - mångsidig konstnär


Bollsta kulturdagar spurtar idag med en tredagarsutställning av Klas Klasson på Folkets hus. Utställningen är ett led i Föreningen Stenskolans satsning att lyfta fram lokala konstnärer.


- Intresset för Klas Klasson har varit enormt, det har ringt folk med förfrågningar från hela länet, säger Gunborg Nilsson från föreningen och en av eldsjälarna bakom kulturdagarna.

Klas Klasson är en av de största Bollstaprofilerna genom tiderna. Född 1869 levde han till den aktningsvärda åldern av 101 år, då han gick bort 1971. Han var en mångsysslare av sällsynt skådat slag, tidningsredaktör, kompositör, hantverkare, konstnär och musiker. Han startade den första fackföreningen i Bollstabruk, han var med och grundade Folkets hus, han ombesörjde den första radiosändningen, det är en svårslagen meritlista.

På utställningen finns konstverk från drygt femtio år, det äldsta är från 1910 – då var Klas Klasson redan 41 år gammal! – de yngsta daterar från 1960-talet. Här finns några gamla foton, Klasson var med i olika sammanhang, musikorkestrar, nykterhetsloger – även om just nykterhet är inte vad han är mest ihågkommen för. På en skärm hittar man några riktiga fina teckningar, lite i Albert Engströms anda.

Mest finns det tavlor, olja på duk, med lokala motiv, framför allt från Bollstatrakten, och målade brukföremål. Klasson anförtroddes ofta uppdraget att utsmycka olika objekt för hemmaanvändning, som flaskor, askar, glas, speglar och tråg. Påminner inte så lite om rysk folkkonst.

Utställningen som pågår hela helgen avslutar årets kulturdagar. Arrangörerna från Föreningen Stenskolan är mycket nöjda.

- Det har varit bra med folk på alla evenemang, säger Olle Svanholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar