Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 15 juli 2016

Kvinnliga artister på Nyhamn Newport festival



Själva namnet Nyhamn Newport Festival är ett löfte om spännande musikaliska resor som knyter ihop det lokala med det globala. Och även om verkligheten är som alltid en smula mer prosaisk finns det något av det löftesrika i musikfestivalen på Mariebergsgården.

Så också i år, då man än en gång vågade satsa på idel kvinnliga artister.



Kvällen inleddes av lokala coverförmågan Mathilda Litström från Kramfors. Hon har en mycket bra, personlig röst, men bör utveckla sitt sceniska framträdande. Det finns också en del att arbeta med när det gäller repertoaren. Nu blandas det hej vilt utan någon som helst röd tråd. Det är lite som en anrättning med bra ingredienser som inte går ihop med varandra.

Mycket covers blev det, och så fortsatte det resten av kvällen.

Den eminenta duon Anna Stadling och Linda Ström sjöng mest countrycovers. De två bjöd på ett riktigt generöst program.

Anna Stadlings musikaliska förmåga är välkänd, hennes cv med bland annat meriter som medlem i kompband åt Lars Winnerbäck och framträdanden med Helen Sjöholm talat sitt tydliga språk.

Men den som imponerade mest under kvällen i Mariebergsgården var ändå Linda Ström. Hon har eld i rösten, det brinner när hon sjunger, och innerligheten i hennes tolkningar äger en sällsynt äkthet. Det är personligt och engagerat på djupet. Ramseles kvinnliga svar på Totta Näslund.

Bredvid dessa två damer fick gitarristerna Pecka Hammarstedt och Thomas Tjärnkvist tillfälle att briljera.



Änne fler covers, fast i en lite annan tonart, blev det med Ellen Kay, bandet med bas i Västerås, men där flera av medlemmarna har rötter i Ådalen, bland annat sångerskan Ellen Krantz.

Bandets namn ger för resten associationer till den tidiga feministikonen Ellen Key, kopplingen är förmodligen omedveten (?) men ändå inte helt malplacerad.

De spelar rockabilly, med spretiga influenser av ett antal andra stilar, country, punk, pop, americana, och säger sig själva eftersträva att det ska låta ”skitigt”. Med det menar de helt enkelt ett rakt tilltal som söker ett äkta uttryck i rockabillys okonstlade ursprung.



Det dröjde inte länge förrän deras raka musik fyllde dansgolvet.

En härlig kväll på Mariebergsgården med fint väder, skön pubstämning och skapligt stor publik. Hela vägen från Nyhamn till Newport och tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar