Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 juli 2016

Ljudkonst i Sidendome



Sidengalleriet i Ramvik har fått sin Sidendome, en kupol i glas med en golvyta på drygt 40 kvadratmeter, och med en takhöjd på fem och en halv meter. I lördags hade Härnösandkonstnären Nathalie Fougeras vernissage där för sin ljudkomposition och installation.

Det är som om rymden har kommit närmare i Ramvik. Sidendomen är tänkt att användas för utställningar, föredrag och workshops.

-          Dessutom är det ett ställe att må bra på, säger Ingrid Edberg Norlin, textilkonstnär och designer som driver Sidengalleriet.

Nathalie Fougeras blev fascinerad av de möjligheter som skapas av kombinationen sidentyg och glas. Siden är ett mjukt material som rör sig och andas, och har, som Nathalie uttrycker det, ”spännande ljudtextur”. Glaset är däremot hårt, med en mycket speciell resonans.

Kupolens runda form skapar skilda ljudnivåer på olika ställen. Rummet är som inkapslat, Nathalie jämför det med ett café, ett eget universum där ljudnivån går upp och ner, samtalstonen anpassas till ljudläget runt omkring, samtidigt som människorna själva absorberar en stor del av ljuden.

Rummets instängdhet kontrasteras av glasets transparens. Även om relativt lite av ljudet når utanför, kan man både titta in i kupolen som ut från den. Besökaren är på en och samma gång betraktare och betraktad.

En ytterligare dimension är de spegelbilder som skapas av omgivningen, och som förändrar ständigt upplevelsen av verkligheten inne i kupolen.

Med en multikanalljudkomposition, en märklig blandning av sidentygets ljudtextur och cafésorl, låter Nathalie Fougeras besökaren lyssna på och lokalisera olika ljud på flera platser, samtidigt som hon experimenterar med akustiken.

Lyssnandets ädla men ack så svåra konst tas till nya nivåer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar