Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 22 juli 2016

Sommarens små musikscener - country och covers på Gudmundrå hembygdsgård



Sommaren är en tid då många små scener blommar upp, och lokala band får en plats i solen. På Gudmundrå hembygdsgård i Kramfors arrangeras varje år sommarcaféer med ett varierat musikutbud.

I år bjuds det på underhållning från den lilla utescenen uppe på höjden fyra onsdagar i juli. Kvällens band var The Crofters från Junsele. För er som inte är tillräckligt bevandrade i Shakespears tungomål betyder det Torparna.

Det är en duo som består av Gunilla Ahlberg och Jörgen Wahlnemo. De har ett minimalt komp, en gitarr, en tamburin och ett par småtrummor, som de gör det mesta möjliga av. Programmet är väl genomarbetat, med egna arrangemang och personliga tolkningar av låtarna, och en del finesser som stämsång.



De skriver egna låtar också, countrystuk säger de själva.

Annars blir förstås många covers, med en och annan countrylåt, men mest en salig blandning. Kul inslag saknas inte, som till exempel den gamla godingen Sju ensamma kvällar som Gunilla hittade bland sin farfars stenkakor. Den har spelats in med Brita Borg, Charlie Norman (kusin med Birger!), Thore Ehrlings orkester och ett oräkneligt antal dansband.

Sedan var det mer traditionella hits som Beatles Here comes the sun, John Denvers Country roads, Stand by me, och Thomas Ledins gamla sommarplåga Sommaren är kort.

Repertoaren tilltalar den huvudsakligen äldre publiken. De kvällar då det är renodlad rock eller jazz kommer det också en del medelålders.

Sommarcaféerna samlar runt 35-40 personer per gång. Hittills i år har vädret varit gynnsamt, i kväll skiner solen, det är en avslappnat behaglig stämning, och alla som heter Margareta får gratis glass namnsdagen till ära.

Föregående onsdagar har det varit musik med Bröderna Berglund, och så rockiga toner med Ragnar Forsberg med vänner. Nästa vecka bjuder Kramfors Dragspelsklubb på underhållningen.

Och första helgen i augusti väntar en spelmansstämma. Det är första gången som Gudmundrå hembygdsgård arrangerar en sådan, och det finns stora förhoppningar på evenemanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar